15.4 C
Warszawa
wtorek, 8 lipca, 2025
spot_imgspot_img

Top 5 tego tygodnia

spot_img

Powiązane posty

Co nadaje odmianom marihuany charakterystyczny zapach i smak? Nowy przegląd naukowy rzuca światło

Nowy przegląd naukowy dogłębnie analizuje smaki i aromaty marihuany, badając, w jaki sposób skład genetyczny rośliny, metody uprawy i przetwarzanie po zbiorach wpływają na różne związki, które nadają produktom z konopi ich charakterystyczne podniebienie.

Mówi się, że celem jest „wspieranie postępów w programach hodowlanych, poprawa kontroli jakości produktów i kierowanie przyszłymi badaniami w dziedzinie sensorycznej nauki o konopiach indyjskich”.

Badanie wyjaśnia, że za profilami sensorycznymi konopi indyjskich stoi szeroka gama cząsteczek – terpenów, flawonoidów, fenoli, aldehydów, ketonów, estrów i związków zawierających sulfery. Terpeny są najważniejszym składnikiem bukietu rośliny, ale autorzy wskazują, że ostatnie odkrycia dotyczące innych związków „podważają konwencjonalne skupienie się na terpenach jako głównych determinantach aromatu, podkreślając znaczenie substancji lotnych w kształtowaniu aromatycznej złożoności konopi”.

Jak dodano w przeglądzie, produkcja tych substancji chemicznych jest określana zarówno przez geny rośliny, jak i jej warunki metaboliczne i środowiskowe, co oznacza, że utrzymanie „solidnych właściwości rolniczych – takich jak zoptymalizowane zużycie składników odżywczych i wody, tolerancja na temperaturę, odporność na szkodniki i skrócone cykle wzrostu – pozostaje krytyczne, nawet gdy hodowcy zmieniają konfigurację profili kannabinoidów i aromatów”.

„Podczas gdy modyfikacje cech smakowych i zawartości kannabinoidów mogą poprawić jakość produktu”, „istnieje coraz więcej dowodów na to, że cechy te są powiązane z reakcjami roślin na stres i ogólną wydajnością uprawy”.

„Aromat i smak C. sativa L. są cechami definiującymi, które przyczyniają się do jej tożsamości, atrakcyjności i potencjalnych efektów terapeutycznych. Te atrybuty sensoryczne wynikają ze złożonej interakcji czynników genetycznych, biochemicznych i środowiskowych, przy czym główną rolę odgrywają terpeny, flawonoidy i inne związki lotne”.

Rośliny można również modyfikować poprzez manipulacje genetyczne lub techniki obróbki po zbiorach. „Optymalizując te zmienne”, wyjaśnia przegląd, „możliwe jest ulepszenie profili związków aromatycznych i smakowych”.

Podczas gdy technologia edycji genów może zmienić podstawowy skład roślin konopi indyjskich, różne czynniki środowiskowe – między innymi różnice w długości fal świetlnych, składzie gleby i dostępności wody – mogą również znacząco wpływać na poziomy terpenów, kontynuuje, podkreślając rolę światła UV i różnych składników odżywczych gleby.

„Połączenie tych metod – selekcji genetycznej, zoptymalizowanych praktyk uprawy i skrupulatnych technik po zbiorach – daje najbardziej efektywne wyniki” – napisali autorzy w nowym artykule. „Na przykład, wybór odmian o wysokim potencjale terpenowym, uprawa ich w określonych warunkach oświetleniowych i odżywczych oraz stosowanie precyzyjnych metod suszenia i utwardzania może zmaksymalizować właściwości aromatyczne i smakowe konopi”.

Przegląd, przeprowadzony przez czterech niezależnych badaczy ze Szwajcarii i Niemiec oraz założyciela hiszpańskiej firmy SeedCraft, został opublikowany pod koniec ubiegłego miesiąca w czasopiśmie Molecules.

„Wykorzystując postępy w genetyce, agronomii i obsłudze po zbiorach”, mówi się, że „możliwe jest nie tylko zachowanie, ale także ulepszenie profili terpenowych C. sativa L., ostatecznie poprawiając wrażenia sensoryczne konsumentów i rozszerzając zastosowania zarówno w kontekście leczniczym, jak i rekreacyjnym”.

Związki, które nadają marihuanie zapach i smak, są również podatne na degradację w wyniku działania takich czynników jak światło, ciepło, tlen i wilgoć. Na przykład, wiele lotnych substancji chemicznych jest traconych, gdy produkty są wystawione na działanie ciepła.

„Jeśli chodzi o ekspozycję na światło”, dodaje artykuł, „promieniowanie UV i inne długości fal świetlnych mogą katalizować reakcje fotochemiczne, prowadząc do rozpadu terpenów i powstawania niepożądanych produktów ubocznych. Na przykład limonen może utleniać się pod wpływem promieniowania UV, tworząc terpinolen lub inne utlenione pochodne, zmieniając jego cytrusowy aromat”.

Utlenianie, kontynuuje, „nie tylko zmniejsza stężenie terpenów, ale także generuje dodatkowe związki o różnych właściwościach sensorycznych, takie jak alkohole lub ketony, które mogą zmieniać właściwości aromatyczne i postrzegany smak produktów z konopi indyjskich”.

Strategie konserwacji mogą obejmować nowe metody pakowania, chłodzenie lub zamrażanie, usuwanie tlenu z opakowania, liofilizację lub tak zwaną mikrokapsułkowanie lub nanokapsułkowanie, w których pożądane związki są osadzone w nośnikach ochronnych.

Hodowcy konopi i inni skorzystaliby na kole smakowym mapującym aromaty marihuany, podobnym do praktyk standaryzacyjnych w winie, kawie, herbacie i tytoniu, napisali autorzy: „Konsumenci otrzymują narzędzie do dopasowania preferencji do efektów, podczas gdy naukowcy korzystają ze znormalizowanego systemu, który pomaga w porównywaniu danych i rozwija naukowe zrozumienie aromatu i smaku konopi”.

W tym celu naukowcy opublikowali również mapę mającą na celu wizualizację deskryptorów smaku i aromatu różnych dostępnych na rynku terpenów. „Na przykład deskryptory kwiatowe i lawendowe są często używane w przypadku linalolu” – czytamy w artykule; „cytrusy, cytryna i pomarańcza są często używane z limonenem; sosna jest często używana z pinenem; ziemisty i drzewny są często używane z humulenem; a drzewny, pikantny i pieprzny są często używane z kariofilenem”.

Nowy przegląd mówi, że przyszłe badania „powinny nadal badać interakcje między związkami, czynniki środowiskowe wpływające na ich produkcję oraz rozwój technik konserwacji w celu utrzymania ich stabilności”, a autorzy uważają, że „zastosowanie najnowocześniejszych technologii, takich jak biologia syntetyczna i modelowanie obliczeniowe, jest obiecujące dla optymalizacji profili aromatu i smaku przy jednoczesnym zapewnieniu jakości i spójności produktu”.

I chociaż „kompleksowe koło aromatu” byłoby „pożądane w tej dziedzinie”, to jego opracowanie może być wyzwaniem. „Zakłada się, że szeroko zakrojone badania obejmujące różne szczepy, przeszkolonych panelistów sensorycznych i szczegółową analizę metabolomiczną są niezbędne do zapewnienia dokładnej reprezentacji” – czytamy w artykule.

„Niniejszy przegląd podkreśla złożoność i znaczenie aromatu i smaku konopi indyjskich, podkreślając potrzebę ciągłej współpracy między badaczami i interesariuszami z branży” – podsumowuje przegląd. „Podejmując te wyzwania, sektor konopi indyjskich może odblokować nowe możliwości rozwoju produktów i odkryć naukowych”.

Odrębne badanie przeprowadzone przez studenta z Kalifornii wykazało, że zachęty na legalnym rynku marihuany – takie jak chęć szybszego dojrzewania roślin i produkcji większej ilości kannabinoidów do ekstrakcji – mogą prowadzić do spadku globalnej bioróżnorodności rośliny.

W artykule tym zauważono, że podczas gdy ludzie selektywnie hodują konopie indyjskie od tysięcy lat, hodowcy w erze określanej jako „po prohibicji” zoptymalizowali się pod kątem kilku cech, takich jak wysoki udział kwiatów w przeciwieństwie do łodyg lub liści, maksymalna zawartość kannabinoidów, „pożądany zestaw” aromatycznych terpenów i powtarzalny profil chemiczny.

W obliczu ożywienia badań nad marihuaną w erze po wprowadzeniu prohibicji, naukowcy wciąż odkrywają nowe sekrety tej rośliny. Na przykład, na początku tego roku naukowcy ogłosili, że udało im się zidentyfikować nowy kannabinoid – kannabielsoxa – produkowany przez roślinę marihuany, a także szereg innych związków „opisanych po raz pierwszy z kwiatów marihuany”. C. sativa.”

Inne badania z 2023 r., opublikowane przez American Chemical Society, zidentyfikowały „wcześniej nieodkryte związki konopi”, które podważyły konwencjonalną wiedzę na temat tego, co tak naprawdę nadaje odmianom konopi ich unikalne profile zapachowe.

Jeśli chodzi o inne niedawne badania nad konopiami indyjskimi, naukowcy poinformowali w maju, że zidentyfikowali 33 „znaczące markery” w genomie konopi indyjskich, które „znacząco wpływają na produkcję kannabinoidów” – odkrycie to, jak twierdzą, zapowiada rozwój nowych odmian roślin o określonych profilach kannabinoidowych.

Wśród odkryć znalazło się to, co w artykule nazwano „ogromnym” zestawem genów na jednym chromosomie roślinnym, który obejmował około 60 megabaz (Mb) i był powiązany konkretnie z odmianami konopi z dominacją THC.

W artykule stwierdzono, że wyniki „oferują cenne wskazówki dla Cannabis programy hodowlane, umożliwiające wykorzystanie precyzyjnych markerów genetycznych do selekcji i udoskonalania obiecujących konopi. Konopie indyjskie odmiany”.

Podczas gdy badania nad marihuaną eksplodowały w ostatnich latach w wyniku legalizacji narkotyku do użytku medycznego i dla dorosłych w większej liczbie jurysdykcji, nie jest jasne, w jaki sposób priorytety administracji Trumpa wpłyną na ten trend.

Na przykład, pod rządami nowej administracji „marihuana” jest obecnie jednym z prawie dwóch tuzinów „kontrowersyjnych lub głośnych tematów”, które pracownicy i badacze w National Cancer Institute (NCI) są zobowiązani wyjaśnić z przełożonymi przed napisaniem o nich.

Wykorzystanie mąki i oleju konopnego do produkcji bezglutenowych wypieków o „optymalnej” teksturze i „znaczących” wartościach odżywczych – wynika z badania

MEDCAN24 jest możliwa dzięki wsparciu czytelników. Jeśli polegasz na naszym dziennikarstwie wspierającym konopie indyjskie, aby być na bieżąco, rozważ miesięczne zobowiązanie Patreon.



Popularne artykuły