20.7 C
Warszawa
sobota, 2 sierpnia, 2025
spot_imgspot_img

Top 5 tego tygodnia

spot_img

Powiązane posty

Nie wszystkie terpeny są sobie równe

Na legalnych rynkach wciąż rośnie liczba przesuszonych konopi indyjskich, co jest spowodowane różnymi czynnikami, od złych warunków suszenia i utwardzania i/lub praktyk, po celowe szybkie przesuszenie w celu zminimalizowania ryzyka zanieczyszczenia bakteriami lub grzybami.

Dodając te praktyki do już zalanego rynku z powolnym tempem obrotu detalicznego, powstaje zaległość, w której świeżo zebrana marihuana zalega w magazynach, podczas gdy coraz starsze zbiory są wysyłane. W miarę starzenia się suszonych konopi, ich jakość nieuchronnie spada, ponieważ terpeny ulegają degradacji i odparowują.

Reklama: Cannabis Business Times

Zasadniczo uważam, że suszone surowe pąki konopi indyjskich są łatwo psującym się produktem o okresie przydatności do spożycia wynoszącym około jednego roku, jeśli są przechowywane w chłodnym, ciemnym miejscu. Okres ten można wydłużyć, jeśli zapieczętowane pojemniki będą przechowywane w zamrażarce poniżej zera, aż do momentu ich dostarczenia do punktu sprzedaży. Z pewnością widziałem niesamowite konopie, które miały ponad rok, ale były odpowiednio przechowywane i zadbane.

Reklama: Cannabis Business Times
Reklama: Cannabis Business Times

Terpene Frenzy

Wraz ze wzrostem ilości starszej i/lub przesuszonej marihuany, nastąpił stały wzrost ilości terpenów zarówno niepochodzących z konopi, jak i pochodzących z konopi w wielu formach, które są produkowane i dystrybuowane do hodowców konopi.

Rozprzestrzenianiu się dodatków terpenowych towarzyszą gadżety i gadżety zaprojektowane w celu ułatwienia ich stosowania na pąkach konopi pozbawionych terpenów. Aplikatory te obejmują zarówno plastikowe rozpylacze, jak i komory ciśnieniowe zaprojektowane w celu głębokiego wtłoczenia terpenów do materiału roślinnego.

Dość dobrze wiadomo (i często wspomina się o tym na opakowaniach i w materiałach marketingowych), że wiele produktów vape wykorzystuje dodane terpeny. Ich zastosowanie wykracza jednak poza koncentraty. Zapytałem jednego z największych producentów terpenów pochodzących z destylacji parowej konopi indyjskich, kto jest jego największym klientem: Był to jeden z największych hodowców szklarniowych w stanie, który dodawał terpeny do konopi przeznaczonych do wstępnie zwiniętych jointów.

Reklama: Emerald Harvest

Pomimo wysiłków, jestem zdania, że nie można naprawić zepsutego, a marihuana pozbawiona terpenów jest zepsuta. Dlaczego ktoś miałby przesuszać i odparowywać istniejące terpeny, aby z kolei ponownie zastosować alternatywne terpeny? Brzmi to jak bezcelowe ćwiczenie, ponieważ terpeny są związkami, które współpracują z wieloma kannabinoidami. To właśnie ta kombinacja jest odpowiedzialna za efekty otoczenia/synergii z ludzkim układem endokannabinoidowym.

Nie wszystkie terpeny są sobie równe

Terpeny to naturalne związki aromatyczne, które są odpowiedzialne zarówno za aromat, jak i właściwości smakowe konopi indyjskich, innych roślin, zwierząt, piwa i wszystkiego pomiędzy. Stan na 2017 rok, ponad 560 unikalnych składników chemicznych zostało zidentyfikowanych w konopiach indyjskich, z ponad 100 unikalnymi kannabinoidami i ponad 150 pojedynczymi terpenami.

Skąd więc terpeny są obecnie dostępne do stosowania w konopiach indyjskich?

  1. Terpeny spożywcze: Zazwyczaj pozyskiwane z roślin i owoców w procesie destylacji parowej lub hydrodestylacji. Terpeny pochodzące z konopi indyjskich destylowane parą wodną są dostępne w sprzedaży, ale często brakuje im żywotności olejków zebranych bez poddawania ich działaniu ciepła.
  2. CO2-ekstrahowane frakcjonowane terpeny: CO2-pochodzące z konopi terpeny bledną w porównaniu z innymi metodami ekstrakcji. CO2 ekstraktory często wykorzystują suszone konopie indyjskie jako materiał wejściowy, który na początku ma minimalną zawartość terpenów.
  3. Cienkowarstwowa destylacja terpenów pochodzących z konopi indyjskich: Proces ten wykorzystuje ciepło, które degraduje i przekształca terpeny.
  4. Sos kalafoniowy: Kalafonia jest topiona, a kannabinoidy i terpeny są oddzielane pod próżnią. Terpeny te są wykorzystywane w kalafoniowych wkładach vape.
  5. Ekstrakt węglowodorowy pochodzący z konopi indyjskich: Proces ten pozwala uzyskać sos oddzielający THCA od pozostałych kannabinoidów i terpenów. Terpeny te są również wykorzystywane głównie w wózkach vape, a czasami dodawane do bezsmakowych destylatów do użytku w wózkach vape.

Każdy z tych rodzajów terpenów zawiera olejki eteryczne w różnym stopniu.

Termin olejek eteryczny jest skrótem oryginalnego „olejku kwintesencyjnego” wywodzącego się z arystotelesowskiej koncepcji, że materia składa się z czterech elementów, w szczególności powietrza, ognia, wody i ziemi. Piąty element, czyli kwintesencja, uważany był za „ducha” lub „siłę życiową”. Destylacja i parowanie były uważane za procesy usuwania ducha lub siły życiowej z rośliny. Znajduje to również odzwierciedlenie we współczesnym języku, gdy używamy terminu „spirytus” do opisywania napojów alkoholowych.

Ta analogia może być bardziej faktem niż metaforą, ponieważ technologia pomiaru headspace umożliwia wykrywanie lotnych składników „aury” rośliny.

Złożoność aromatyczna

Olejek ze świeżych pąków składa się głównie z monoterpenów (92%) z 7% seskwiterpenów i około 1% innych klas chemicznych, takich jak proste ketony, estry i tiole. Nic dziwnego, że suszenie materiału roślinnego spowodowało ogólne zmniejszenie procentu odzyskanego oleju. Wydaje się, że większość strat ma miejsce w pierwszym tygodniu suszenia. Suszenie powoduje znacznie większą utratę monoterpenów niż seskwiterpenów.

Jak dotąd, odtworzenie potencjału aromatycznego ponad 150 znanych terpenów z konopi indyjskich było prawie niemożliwe przy użyciu zaledwie kilku terpenów spożywczych. Są one sprzedawane głównie jako pojedyncze kompozycje terpenowe – pinen, limonen, linalol itp.

Sam proces destylacji z parą wodną niszczy i przekształca oryginalną kompozycję terpenową z oryginalnego materiału roślinnego, co oznacza, że te pojedyncze kompozycje terpenowe nie są nawet prawdziwym odzwierciedleniem ich źródła. Najbardziej aromatyczne ekstrakcje zachodzą w temperaturze otoczenia lub niższej, co zapobiega degradacji termicznej.

Nawet terpeny pochodzące z konopi mają swoje ograniczenia. CO2 ekstrakcja wykorzystuje suszony materiał roślinny, w którym pewien procent terpenów jest już tracony podczas suszenia. Kolejna część jest następnie tracona podczas emisji CO2 odzyskiwanie.

Uzyskany ekstrakt z destylacji parowej lub wodnej jest narażony na działanie ciepła, a pewien procent rozpuszczalnych w wodzie terpenów jest tracony do wody.

Destylacja cienkowarstwowa również wykorzystuje ciepło, pogarszając jakość uzyskanego ekstraktu. Dodatkowo, początkowy proces ekstrakcji może wyizolować tylko część terpenów obecnych w świeżym pąku.

Sprawdzanie priorytetów

Zamiast ponownie dodawać gorszej jakości olejki eteryczne/terpeny, co ostatecznie doprowadzi do niskiej jakości produktów końcowych, być może wysiłki można lepiej spożytkować we właściwy sposób suszenie i utwardzanie pąków z naciskiem na konserwację i retencję terpenów. Obejmuje to lepsze protokoły i infrastrukturę do długoterminowego przechowywania, ponieważ normalizacja przechowywanych zapasów może zająć lata.

W ten sposób możemy zobaczyć więcej produktów z konopi o dobrze zachowanej duszy i aurze, co byłoby odświeżającą zmianą tempa.

Popularne artykuły