19.7 C
Warszawa
wtorek, 24 czerwca, 2025
spot_imgspot_img

Top 5 tego tygodnia

spot_img

Powiązane posty

Przepis na produkty spożywcze: Cudowna Matcha Latte na bazie marihuany – MEDCAN24


Podobnie jak nasiona chia i starożytne ziarna, matcha pojawia się obecnie w menu w całym kraju. Najczęściej pojawia się w wypiekach, koktajlach, czekoladzie lub jako samodzielna herbata, a jej piękny bladozielony kolor i ziołowy smak sprawiają, że jest to intrygujący składnik. Połączenie matchy z konopiami indyjskimi to strzał w dziesiątkę.

Matcha to drobno zmielona zielona herbata w proszku, która od wieków stanowi podstawę japońskiej tradycji ceremonii parzenia herbaty. Ponieważ cały liść herbaty jest mielony na drobny proszek, cała roślina staje się zdatna do spożycia po dodaniu do gorącej wody w celu przygotowania herbaty. Nie sposób powstrzymać się od porównania tej rośliny zielonej herbaty z konopiami indyjskimi. Matcha to w istocie napój o pełnym spektrum działania.

Podobnie jak konopie indyjskie, matcha jest również uważana za roślinę o ważnych właściwościach odżywczych, w tym obniżających poziom cholesterolu i regulujących poziom cukru we krwi. Matcha jest bogata w chlorofil i jest naturalnym środkiem odtruwającym, który pomaga oczyścić organizm poprzez usuwanie toksyn. Matcha w proszku zawiera również znacznie więcej kofeiny niż standardowa zielona herbata. Jednak aminokwas L-teanina, który matcha wytwarza, gdy jest uprawiana w cieniu, przeciwdziała negatywnym skutkom spożywania zbyt dużej ilości kofeiny, takim jak drżenie lub kofeina.

Jeśli chodzi o smak, matcha jest mocna i ziemista z nutą słodyczy, wzmocnioną po dodaniu do niej miodu lub agawy. Matcha dobrze sprawdza się jako składnik wszelkiego rodzaju przepisów, dodając warstwę złożoności do smaku, wspaniały jasnozielony kolor i wiele korzyści zdrowotnych. Biorąc pod uwagę, że konopie indyjskie mają wiele takich samych elastycznych właściwości, jest to naturalne połączenie z matchą. Proszę nauczyć się kochać herbatę matcha, a ona odwdzięczy się tym samym.

Składniki

  • 1 łyżka proszku matcha
  • ½ szklanki wrzącej wody
  • 1 ½ szklanki mleka pełnego lub dowolnego substytutu mleka, podgrzanego
  • 2 – 3 łyżeczki miodu lub agawy
  • 2 łyżeczki (lub mniej) roztopionego masła canna lub oleju kokosowego canna

Wskazówki

1. Umieścić proszek matcha w żaroodpornej miarce lub misce. Podgrzać wodę w czajniku lub garnku. Doprowadzić do wrzenia, a następnie odstawić z ognia na dwie minuty. Zalać proszek matcha wodą i wymieszać, najlepiej za pomocą bambusowej trzepaczki do matchy.

2. Podgrzać mleko w małym garnku i mieszać, aby się nie przypaliło ani nie zagotowało.

3. Aby uzyskać najlepsze w smaku, najbardziej piankowe latte i zemulgować masło lub olej z konopi indyjskich w latte, należy szybko obrócić je w blenderze. Proszę umieścić mieszankę matchy i wody w blenderze i dodać resztę składników.

4. Przetwarzać w blenderze przez minutę, a następnie przelać do dwóch kubków.

Dawkowanie

Proszę upewnić się, że znają Państwo moc swojego oleju z konopi lub masła z konopi, aby zapewnić sobie ilość THC, którą mogą Państwo tolerować. W przypadku produktów spożywczych, najlepiej jest działać powoli. Jeśli będą Państwo musieli dodać mniej niż 2 łyżeczki oleju z konopi według powyższego przepisu, nie ma sprawy.

Popularne artykuły