18.4 C
Warszawa
niedziela, 15 czerwca, 2025
spot_imgspot_img

Top 5 tego tygodnia

spot_img

Powiązane posty

Poznaj Laurenta Dagenais: Ulubiony szef kuchni na TikToku

„To jedno z niewielu spotkań, na których mogę to zrobić”, zaczyna szef kuchni Laurent Dagenais, zapalając jointa około 20 sekund przed naszym zaplanowanym porannym Zoomem. „Pomyślałem, wie pan co? Równie dobrze mogę dla Cannabis Now„, mówi, a jego twarz rozjaśnia bezczelny chłopięcy uśmiech, który był kluczem do jego sukcesu jako wschodzącej gwiazdy mediów społecznościowych w świecie kulinarnym. Gdy zaciąga się jointem, emanuje z niego lekki urok i jasne jest, dlaczego Dagenais zgromadził prawie cztery miliony obserwujących na Instagramie i TikTok: Oprócz uroku, emanuje on pewnym Cheffy Pewność siebie, ек, udawania i sztampy; taka, która uczyniła legendy z szefów kuchni celebrytów Davida Changa i Anthony’ego Bourdaina i taka, która przyniosła mu legiony uwielbiających zwolenników.

Zabawne, beztroskie podejście Dagenais do wykwintnych składników i dań na talerzu sprawiło, że szef kuchni z Montrealu stał się w pewnym sensie celebrytą – choć najwyraźniej nigdy nie traktuje siebie zbyt poważnie. W jego filmach można zobaczyć, jak sabotuje butelki szampana nożami kuchennymi, żartobliwie wrzuca składniki na skwierczące patelnie lub w ręce swoich przyjaciół kucharzy i, tak, wydycha ciężkie chmury dymu w kuchni. Ale pomimo otwartej i wyraźnej miłości do trawki, nie jest on „szefem kuchni marihuany”; jest raczej wyszkolonym szefem kuchni, który kocha marihuanę i nie boi się pokazywać jej użycia jako części swojego autentycznego ja i procesu twórczego.

Podczas gdy wielu szefów kuchni przypisuje wieczory dzieciństwa spędzone w kuchni z bliskimi jako miejsce narodzin ich miłości do jedzenia, Dagenais szybko przyznaje, że jego kulinarne korzenie zostały zapuszczone gdzie indziej. „To nie zaczęło się dla mnie od historii mojej włoskiej Nonny” – mówi. Po ukończeniu college’u Dagenais powiedział mi, że nie był pewien, co robić dalej, więc spędził czas pracując w lokalnym skate shopie. „Moi rodzice chcieli zmusić mnie do płacenia czynszu z pensji skate shopu”, mówi, więc zapisał się do szkoły kulinarnej, aby zbadać inne możliwości zawodowe.

szczęśliwy posiłek „Zawsze chodziło o gotowanie – ale jak mogę być szczęśliwy, jeśli nie gotuję?” mówi szef kuchni Laurent Dagenais. FOTO Renaud Robert i William Langlais

„To właśnie wtedy zapałał do mnie pasją” – mówi. „To otworzyło przede mną nieograniczony świat wiedzy i techniki”. Ta intryga skusiła Dagenais do opuszczenia skate shopu i wylądowania na linii we francuskim bistro, a następnie pracy pod okiem słynnego francuskiego szefa kuchni, który dowodził kuchnią w stylu brygady wojskowej. „Nauczyłem się tam więcej o sprzątaniu niż o gotowaniu” – mówi Dagenais. „Ale pomogło to w dyscyplinie i utrzymaniu czystości i porządku w kuchni. Przed tą pracą paliłem trawkę i bardziej chciałem imprezować niż pracować, ale to było tak, jakbym poszedł do wojska. Spędziłem tam rok, dzięki czemu stałem się bardziej zdyscyplinowany w kuchni i w życiu”.

Z nowym, ostrzejszym skupieniem, Dagenais pracował w kilku znakomitych kuchniach w całej Kanadzie, zanim wylądował w restauracji Araxi, najlepszym kulinarnym miejscu w wysokiej klasy kurorcie Whistler w BC. „Bardzo mi się tam podobało”, mówi. „Mieliśmy najlepsze składniki i zespół, ale potem złamałem nadgarstek na snowboardzie. Kiedy? Zgadli Państwo: w dniu 4/20! Winię za to zioło” – mówi, śmiejąc się podczas ponownego zapalania jointa. „Ale to był dla mnie przełomowy moment. Byłem kontuzjowany, bez pracy i nie wiedziałem, co robić”.

Po powrocie do zdrowia Dagenais wrócił do kuchni, ale tym razem w zupełnie innym środowisku, w innym ośrodku narciarskim. „Przejście od foie gras do nachos prawdopodobnie nie było dobrym posunięciem, ale karnet sezonowy i ubezpieczenie mnie przekonały” – mówi ze śmiechem. „Przyjąłem tę pracę, ale zniszczyła ona moją pasję do gotowania w restauracji. Nikt nie był pasjonatem gotowania ani nie dbał o organizację miejsca, aby było bardziej funkcjonalne”.

Chcąc ponownie rozpalić tę iskrę, przeniósł się do recepcji, eksperymentował z barmaństwem i ostatecznie udał się w podróż do Tajlandii, którą nazywa „kulinarną przygodą”, wypełnioną odkrywaniem każdego chili, jakie mógł dostać w swoje ręce. Po powrocie do Kanady zapewnił sobie pracę w zespole korporacyjnym grupy restauracyjnej, gdzie miał świetne dodatki, niezłą pensję i stałą pracę. „Powinienem być szczęśliwy, ale nie byłem” – mówi. „Dla mnie zawsze chodziło o gotowanie – ale jak mogę być szczęśliwy, jeśli nie gotuję?”.

Kiedy pandemia zamknęła restauracje na całym świecie w 2020 roku, było to błogosławieństwo w przebraniu, mówi Dagenais. Zaczął tworzyć treści, najpierw na YouTube, koncentrując się na kulinarnej marihuanie, a następnie na Instagramie z klipami o gotowaniu. „Miałem większy szum wokół prostych filmów kulinarnych i zdałem sobie sprawę, że może jest coś w gotowaniu bez zioła” – mówi. On i jego dziewczyna zaczęli pracować razem, nagrywając i edytując filmy, które publikowali na Instagramie, a ostatecznie na TikTok. „Na początku nie byłem pewien co do TikTok” – przyznaje. „Ale pierwszym filmem, który opublikowaliśmy na koncie, był gravlax z łososia. Opublikowałem go i poszedłem spać o 23:00. Następnego dnia mój telefon zaczął wyskakiwać. Z dnia na dzień przybyło mi z 10 obserwujących do 100 000”.

Cztery miliony obserwujących później, Dagenais osiągnął swój sukces w mediach społecznościowych, tworząc treści, które zdobywają wyświetlenia i przynoszą mu wynagrodzenie, a wszystko to robiąc bez skrępowania na swój własny sposób. „Nie wcielam się w żadną postać”, podkreśla. „Nie próbuję być szefem kuchni w białej marynarce – zrobiłem to. To nie ja. Staram się po prostu dobrze bawić, pijąc wino i paląc trawkę. Częścią mojego sukcesu jest to, że jestem bardzo przystępny – nie jestem szefem kuchni w szalonej restauracji; jestem po prostu facetem w skromnym mieszkaniu, używającym składników, które każdy może dostać w swoje ręce „.

dobre składniki „Chcę, aby moja książka była zabawna dla ludzi, więc zawiera trochę mojego życia, trochę przepisów i dobrych wibracji” – mówi szef kuchni Laurent Dagenais. FOTO Renaud Robert i William Langlais

I część tej autentyczności dla Dagenais pozostaje zakorzeniona w konopiach indyjskich, nawet jeśli używa ich bardziej jako twórczej iskry niż centralnego elementu swojej kuchni. „Ja i Mary Jane byliśmy blisko przez długi czas” – mówi. „Nigdy nie przestałem, nigdy nie zrezygnowałem, nigdy nie zrobiłem sobie przerwy; dla mnie to styl życia. To zawsze utrzymuje mnie w dobrym nastroju, dobrych wibracjach, sprawia, że pomysły płyną – i sprawia, że jestem bardziej głodny” – chichocze, z charakterystycznym uśmiechem na twarzy, gdy wdycha ostatnie zaciągnięcie się jointem.

Jeśli podoba się Państwu to, co szef kuchni Laurent Dagenais robi w mediach społecznościowych, pokochają Państwo również nowo wydaną angielską wersję jego książki kucharskiej, Always Hungry!

„To mój styl w wersji książkowej” – mówi. „Każdy znajdzie tu coś dla siebie”. Zawierająca 70 przepisów, Dagenais została zainspirowana do zaoferowania wszystkiego, od zup i sałatek po koktajle i desery odpowiednie dla domowych kucharzy na wszystkich poziomach umiejętności.

„Chcę, aby gotowanie sprawiało ludziom przyjemność, więc jest tu trochę mojego życia, trochę przepisów i dobrych wibracji”.

Ta historia została pierwotnie opublikowana w numerze 49 drukowanego wydania Cannabis Now. Proszę przeczytać ją teraz w aplikacji Cannabis Now iTunes.

Popularne artykuły